• Добавени продукти за сравнение
    Няма нищо в сравнение...
   • Вашите любими продукти
     Няма нищо в любими...
    • 0886134284
    • Чипс от сушена земна ябълка

     Диетичен и диабетичен продукт! Земна ябълка, Гулия, Топинамбур, Ерусалимски артишок

     1 2 3 4 5
     Наличност:
     На склад

     0.200кг Сушена земна ябълка - чипс

     Благодарение на богатия си химически състав, изобилие от фибри, протеини и особено на високото съдържание на инулин, земната ябълка придава на хранителните продукти лечебно-профилактични свойства. Инулинът е естествен регулатор на кръвната захар и при редовна употреба на продукти, обогатени с нея, се постига мощен лечебно-профилактичен ефект в борбата с  д и а б е т а.
      
     При болни от диабет 2-ри тип е особено препоръчилна употребата на инулиносъдържащи продукти, които по естествен път поддържат въглеводородния обмен на организма чрез консумираната храна. Приемайки редовно в дневния си рацион инулин, болните от диабет 1-ви тип намаляват постепенно инсулиновата зависимост и повишават общата имунна способност на организма.
      
     Активира имунната система, пречиства и възстановява функциите на черния дроб.
      
     Притежава относително високи нива на белтъчини - 3,2%, включително 16 аминокиселини /сред които аргинин, валин, хистидин, лизин, фениланин/, включително 8-те незаменими, богатство на пектин - 11% и изобилие на и н у л и н* - до 70%. Лечението със земна ябълка /топинамбур/ способства пречистването на организма на клетъчно ниво и постепенната нормализация на обменните процеси. Топинамбурът съдържа около 70% инулин - полизахарид, при хидролизата на който се получава безвредната за болните от диабет – фруктоза.
      
     Топинамбурът съдържа малко целулоза и богат набор на микроелементи. Той активно акумулира силиций от почвата и в грудките си натрупва около 0,8 % на сухо вещество. По съдържание на желязо, силиций и цинк топинамбурът превъзхожда картофите, морковите и цвеклото.
      
     Топинамбурните грудки съдържат също така органични и мастни киселини. Прибавяме към това факта, че гулията съдържа три пъти повече витамин В1, В2, С в сравнение с морковите, картофите и цвеклото. Клубените съдържат минерални елементи : желязо, манган, калций, магнезий, калий, фосфор, натрий.
      
     В клубените на топинамбура се съдържат ябълкова и фумарова киселина, а също така в малки количества лимонена и кехлибарена киселини. Високата концентрация на биологично-активни вещества, влизащи в състава на топинамбура прави това растение много перспективно в диетичното хранене, специализираното хранене на диабетици и страдащи от редица други заболявания.
      
     Наличието  на природни биологични влакнини и пектин позволява топинамбурът да се използва за деинтоксикация на организма и ефикасна профилактика при отравяния с органични разтворители, лекарства, а така също и алкохол. Това допринася за неговите хепатопротекторни свойства.
      
     Инулинът стимулира ръста и активността на бифидо и лактобактериите. Топинамбурът е полезен за подобряване на обмяната на веществата, при хранително затлъстяване, при нарушение на функциите на коремно-чревния тракт, при дисбактериоза.
      
     Препоръчва се при повишено физическо и психоемоционално натоварване, при снижена работоспособност и при синдром на хронична умора. При профилактика и лечение на остри и хронични инфекциозни заболявания топинамбурът способства за повишаване резистентността и имунозащитните функции на организма.
      
     Лечебното действие на топинамбура е свързано с неговата способност да снижава концентрацията на глюкозата в кръвта, холестерола, триглециридите и липопротеидите, да нормализира обмена на въглеводороди и мазнини в организма.
      
     Брашното от клубени на изсушена земна ябълка са хора със захарен диабет, малокръвие, болни бъбреци и черен дроб, стомах, атеросклероза, хипертония, полиартрит, лъчева болест, нарушен въглеводороден обмен, онкологични заболявания. Особено ефективно е неговото въздействие при страдащи от хроничен запек. Важен ефект се наблюдава при болните от остеопороза – нулинът чувствително повишава всмукването на калция в червата, оказва нормализиращо влияние на метаболизма на липидите.
      
     Топинамбурът е ефективен не само при лечение на желязодефицитна анемия, но и при лечение на тромбофлебит -  заболяване, при което вследствие на неправилна обмяна на веществата в кръвта се образуват съсиреци, препятстващи нормалния кръвоток в организма и водещи до запушване на кръвоносни съдове.

     При хидролизата на инулина се получава безвредната за болните от диабет – фруктоза.  
      
     Топинамбурът има учудващо богат ХИМИЧЕН  СЪСТАВ:
         Високо съдържание на витамини - В и С;
         Желязо - до 12%;
         Силиций - до 8%;
         Цинк - до 500%;
         Магнезий - до 30%;
         Калий - до 200%;
         Манган - до 45%;
         Фосфор - до 500%;
         Калций - до 40%;
         Органични поли оксокиселини /6 - 8 % на сухо вещество/;
         Пектин - 11% на сухо вещество;
         Инулин - 71,20% на сухо вещество, състоящ се 95 % от фруктоза;
         Белтък - 4,32g;
         Мазнини - 0,87g;
         Енергийност: 100g/ - 305,6.
      
     Тип на продукта: 100% натурален, не съдържа добавки и консерванти
      
     Суровина за получаването му: Продуктът се произвежда по специална технология на преработка на топинамбур /земна ябълка/ - HELIANTHUS TUBEROSUS L. Суровината се получава единствено от клубените на растението, отглеждано по биологичен начин. Биосертификат: БАЛКАНБИОСЕРТ
      
     HELIANTHUS TUBEROSUS L. е уникално растение - способно към екологична самозащита. Притежава свойството да не приема в себе си нитрати, тежки метали, радиоактивни елементи. Екологичната му чистота практически не зависи от състоянието на околната среда, а продуктите, в които се влага като ингредиент придобиват ценни функционални и лечебно-профилактични свойства, благодарение на уникалния му химически състав.
      
     Подходящ за:
         Хора, предпочитащи здравословна и многофункционална храна
         Любители на фитнес-спорта
         Бременни жени и кърмачки
         Болни от: диабет,  атеросклероза, хипертония, сърдечно-съдови, дисбактериози, вирусен хепатит.

     Инулинът успешно стимулира бифидо и лактобактериите, които са представители на нормалната микрофлора на червата, с което е много полезен и ефикасен при запек, стомашно-чревни заболявания. Възстановява чревната микрофлора, регулира въглеводородния обмен, понижава съдържанието на холестирин. Нормализира телесното тегло при хранително затлъстяване.Продукт с многофункционални свойства, Сушен топинамбур   е  подходящ за влагане като ингредиент в следните сфери на хранително-вкусовата промишленост: - хлебни, тестени, сладкарски изделия.
      
     Използването на Сушен топинамбур позволява да се намали съдържанието на захарта и да се снижи енергичността на изделията.
      
     При хлебопеченето произтича интензификация на процеса на приготвяне на хляба. Подобрява се еластичността на тестото и неговата структура. Нараства нивото на най-здраво свързаната влага. Забавя се процеса на втвърдяване /'съхнене'/, а следователно се увеличава срока на съхранение.
      
     Употреба: За директна консумация като натурален продукт, притежаващ богат комплекс компоненти от природен произход.
      
     Съхранение: между -20 и +20 градуса в кутия
      
     Може да се посипе върху всяко ястие преди ядене; да се поръси в супата, преди да се свали от огъня;  да се поръси върху кекса, минути  преди да се извади от фурната;  да се изсипе и разбърка в крема, когато е вече готов; да се смеси с кисело, прясно мляко и т.н.
      
     Основни характеристики:
      
     ОРГАНОЛЕПТИЧНИ СВОЙСТВА:
     Прахообразна маса или ситни парченца с кремаво-кафяв цвят
     Има изразен аромат, напомнящ рапсово масло
     Изявен сладък вкус
      
     ФИЗИКОХИМИЧЕСКИ ПОКАЗАТЕЛИ:
     Относителна влажност 6-10 %
     Хигроскопичен!
     Нелетлив
     Неразтворим във вода
     Коефициент на набъвване 4,5 – 5,0
      
     Основни свойства на растителния инулин:
     - Mодифицира  микрофлората на дебелото черво, съдейства за развитие на бактериите от групата Бифидус;
     - Снижава равнището на глюкозата в кръвта у диабетиците, подобрява обмяната на липидите, с което предотвратява възникване  усложнения при захарен диабет /ретинопатии, ангиопатии/ и др.;
     - Снижава равнишето на холестерола, триглицеридите и фосфолипидите в кръвта; снижава факторите на риска при сърдечно-съдови поражения;
     - Извежда от организма токсини, соли и радионуклиди;
     - Съдейства за нормално функциониране на коремно-чревния тракт,  отстранява запек;
     - Противодейства възникване на онкологични заболявания;
     - Оказва имуномоделиращо и хепатопротекторно действие;
     - Подобрява усвояемостта на витамини и минерали в организма: Са, Mg, Zn, Сu, Fe и Р.
      
     Необходимост от приемане на инулин като лечебно-профилактичен и диетичен продукт при следните заболявания:
         Захарен диабет І и ІІ тип;
         Затлъстяване;
         Атеросклероза;
         Исхемична болест на сърцето;
         Инфаркт на миокарда;
         Поддържаща терапия при химиотерапии;
         Камъни в бъбреците и камъни в жлъчката;
         Запек;
         Имунодефицит;
         Контакт с радионуклиди;
         Остеохондроза.

     *Инулинът е сложен въглеводород, сходен по структура с нишестето и целулозата. За разлика от тях той НЕ Е полимер на глюкозата. Състои се от 96% фруктоза.

     Здравословен хляб

     Продукти:
     Топла вода – 400 гр.;
     Пшенично брашно или брашно от спелта – 300 гр.;
     Ръжено брашно – 200 гр.;
     Сол – 10 гр.;
     Комбинация от подправки – чеснов прах, риган,
     чубрица – 3 супени лъжици;
     Мая – 20 гр.;
     Топинамбурно брашно – 30 гр..
     Тестото се измесво по стандартен начин.
     Хлябът се пече на 200 градуса.

     За хлебопекарна машина /хляб-750 гр./1-ви вариант

     Продукти:
     Топла вода – 400 гр.;
     Сол – 1, 5 чаена лъжичка;
     Захар – 1, 5 чаена лъжичка;
     Олио или зехтин – 1 чаена лъжичка;
     Топинамбурно брашно – 25 гр.;
     Пшенично брашно – 520 гр.;
     Мая суха бързоразтворима – едно пакетче;
     Кромид лук – 1,5 глава или 25 гр. сушен.
     Топинамбурното брашно много добре да се размеси с
     другото брашно.

     За хлебопекарна машина /хляб-750 гр./ – 2-ри вариант

     продукти:
     Топла вода – 400 гр.;
     Сол – 1,5 чаена лъжичка;
     Захар – 1,5 чаена лъжичка;
     Олио или зехтин – 1 чаена лъжичка;
     Топинамбурно брашно – 25 гр.;
     Пшенично брашно или брашно от спелта – 260 гр.;
     Ръжено брашно – 260 гр.;
     Мая суха бързоразтворима – едно пакетче;
     Кромид лук – 1,5 глава или 25 гр. сушен.
     Топинамбурното брашно много добре да се размеси с
     другото брашно.

     Принципни указания за примерно използванне на топинамбурно брашно в рецептури за хляб.
     1. Здравословен хляб с полезни свойства от: брашно тип 500; 2,5% топинамбурно брашно, 10% пшенични трици
     2. Диетичен, диабетичен хляб от: ръжено брашно, 3% топинамбурно брашно, 10% пшенични трици.
     3. Диетичен, диабетичен хляб от: ръжено брашно и пшенично брашно първо качество /смес в равно съотношение/, 3% топинамбурно брашно, 10% пшенични трици

     Топинамбурното брашно се внася при замесването на тестото в сух вид и се размесва старателно с него. Процентното съдържание на топинамбурното брашно е посочено спрямо общата маса на брашното.

     Препоръчителната максимална доза за добавяне на брашно от земна ябълка е 6% с цел запазване на добри органолептични качества на изделието.
     Практически при изготвяне на хляб, пици, кифлички, сиренки и всякакъв вид тестени изделия вие замествате оптимално около 3%, максимум 6% от общата маса на брашното без да изменяте рецептурата на изделието.
     ------

     Крем-супа от топинамбур с гъби

     Продукти:
     Топинамбур чипс – 80 г;
     Гъби /свежи/ – 200 г;
     Моркови – 100 г;
     Кромид лук – 50 г;
     Олио – 50 г.

     Приготвяне:
     Топинамбурният чипс се вари около 8 минути. Морковите, нарязаните гъби и лукът се нарязват на ситно и се задушават в мазнината. Добавят се към сварения топинамбур и цялата смес се вари още 10 минути. След сваляне от огъня се разбива с миксер до получаване на еднородна маса. Супата се сервира поръсена със свеж копър.
     ------

     Пълнени чушки с ориз и топинамбур

     Продукти:
     Топинамбур чипс – 100 г;
     Чесън 6-7 скилидки;
     Ориз – една водна чаша;
     Моркови – 200 г;
     Кромид – 3 глави;
     Чушки – 12-15 броя;
     Черен пипер млян и кимион – на вкус.

     Приготвяне:
     Оризът се сварява до полуготов. Морковите се настъргват на едро ренде, лукът се нарязва на ситно, задушават се последователно в мазнината. Чесънът се счуква. Свареният за около 8 минути топинамбурен
     чипс се отцежда. За да се приготви плънка, в голям съд се съединяват ориза, лука, морковите, счуканият чесън и топинамбурният чипс. Добавят се сол и подправките, сместа старателно се разбърква. Чушките се изчистват от дръжки и семена, попарват се във вряща вода, след което се пълнят с готовата смес. Нареждат се в тава, заливат се със сметана и се запичат във фурна.
     ------

     Топинамбур – мюсли за закуска

     На тези, които желаят да направят пречистване на своя организъм, които имат хранително затлъстяване
     и страдащите от запек, горещо препоръчваме следната закуска:
     Заливате с топло мляко или с любимия си чай около 30 грама топинамбур-чипс, изчаквате 7-8 минути и
     консумирате.
     Земната ябълка има естествена сладост като при това е не само безвредна но особено полезна за диабетици.
     ------

     Топинамбур, запечен с кашкавал

     Продукти:
     Топинамбурен чипс – 100 г
     Прясно мляко – 150 г
     Три яйца;
     Една връзка магданоз;
     Кашкавал – 150 г

     Приготвяне:
     Топинамбурният чипс се вари около 8 минути. Изцежда се от водата и се полага в тавичка. Посипва се с настъргания кашкавал, ригана и ситно нарязания магданоз. Залива се с разбърканите мляко и яйца. Запича се.
     ------

     Деликатесен хляб

     Продукти:
     Топинамбур чипс – 30 г;
     Брашно от шпелта – 600 г;
     Мая – 30-40 г;
     Захар – 1 чаена лъжичка;
     сол – 1 чаена лъжичка, айрян;
     Ядки или семена асорти /натрошени бадеми, слънчогледово или тиквено семе, по желание стафиди/;
     Подправки /комбинация от сух чесън, копър, чубрица, риган/ – общо 3 супени лъжици;
     Червен пипер – 1 чаена лъжичка;

     Приготвяне:
     Маята се разтваря в айрана, прибавят се захарта, солта, малко от брашното. Оставя се да престои около 15 минути. Топинамубният чипс се вари около 8 минути. Брашното, свареният чипс /заедно с водата, в която се е варил/, подправките и ядките се добавят към първоначано втасалата мая. Прибавя се айрян толкова, колкото е необходимо да се получи гладко тесто. Оставя се да втасва около 1 час и от тестото се оформят малки хлебчета. Повърхността им се намазва с айрян. Пекат се на 180 градуса 50-60 минути.
     Забележка: Брашното от шпелта може да се замени с всякакво друго по избор и предпочитение.
     ------

     Погача с топинамбур

     Продукти:
     Топинамбур чипс – 100 г;
     Брашно – 400 г;
     Прясно мляко – 100 г;
     Яйца – 2 броя;
     Сол – половин чаена лъжичка.

     Приготвяне:
     Маята се разтваря в затопленото мляко, добавя се чаша брашно, разбърква се много добре с предварително
     разбитите яйца, така че да се получи гладка еднородна маса, която се оставя да стои на топло място 2,5 часа. През това време варите топинамбурния чипс около 8 минути. След като втаса добре тестото, в него се добавят отцедения чипс, останалатa част от брашното и сол. Тестото се изместа продължително, поставя се в намазнена тавичка и се изпича на 200 градуса.
     ------

     ЗЕМНА ЯБЪЛКА ТУК

    • Коментари
     Няма открити резултати
    • Коментирайте продукта
   • Newsletter