• Добавени продукти за сравнение
    Няма нищо в сравнение...
   • Вашите любими продукти
     Няма нищо в любими...
    • 0886134284
    • Протеин от Сача инчи

     Протеин от Сача инчи, Саша инчи

     Dragon Superfoods
     1 2 3 4 5
     Наличност:
     На склад

     200g Протеин от Сача инчи

     Този протеин е лесен за усвояване и съдържа всички есенциални мастни киселини. Ние препоръчваме да се консумира в сурово състояние, добавен към смути или йогурт.

     Протеинът от Сача инчи се извлича от ядките на растението Сача Инчи - един от най-богатите растителни източници на Омега-3 масни киселини. Това растение е култивирано от местните хора в дъжновните гори на Амазония преди повече от 3000 години.

     Сача Инчи Протеин се извлича от семената на едноименното растение, култивирано за първи път в Южна Америка. Той е лесен за усвояване, тъй като е богат на фибри.

     Сача инчи са изключително полезни за нормалната функция на мозъка, костите и ставите. Наречени са „супер храна“ поради високото съдържание на есенциални мастни киселини. Като едни от най-богатите източници на растителни омега-3 мастни киселини, саша инчи може да помогне за балансиране на нивата на кортизол. Когато тези нива се контролират, хранителният глад и промените в настроението се намаляват. Това ги прави една от най-добрите храни за отслабване и добро настроение.

     Освен това ни осигурява хранителни вещества, които поддържат еластичността на кожата и копринената мекота на косата.

     Употреба: Препоръчваме да се консумира в сурово състояние, добавен към смути или йогурт.

     Средна хранителна стойност за 100 g
     Енергийна стойност     1857 kJ/442 kcal
     Мазнини     11.1 g
     – от които наситени мастни киселини     3.5 g
     Въглехидрати     20.3 g
     – от които захари     7.2 g
     Влакнини     13.8 g
     Белтъци     58.4 g
     Сол     0 g

     Произход: Тайланд


     Сача Инчи (Plukenetia volubilis, Sacha inchi) представлява многогодишно растение, принадлежащо към семейство Млечкови (Euphorbiaceae). Други имена на латиница, с които е известно то са: Sacha peanut, Mountain peanut, Inca-peanut.

     Империята на древните инки е била добре запозната с хранителната сила на растението. Преди 3000 години то е било култивирано от древния народ, а в настоящето дори открито в гробниците им. Изключителният източник на хранителни вещества е осигурявал силата, здравето и баланса на древната цивилизация.

     Растението достига височина около 2 метра. Стъблата му са тънки, оцветени в зелено, без вдървесена част, с увивен растеж. Листата са разположени последователно на клоните и имат форма на сърце. Листният ръб е назъбен, а листната петура слабо покрита с власинки. Дължината им е от 10 до 12 см., а ширината от 8 до 10 см. Дължината на листните дръжки е от 2 до 6 см.

     Растението цъфти пет месеца след засаждането му, а ражда плодове около осмия месец. Мъжките цветовете са малки, бели и подредени в съцветия. Два цвята, носещи женски белези, се разполагат в основата на съцветието.

     Плодовете представляват капсули с големина от 3 до 5 см в диаметър, с от 4 до 7 точки. Отначало са оцветени в зелено, а при узряването им придобиват черно-кафяв цвят. По време на зреенето, плодовете съдържат мека, черна, влажна маса, която е негодна за консумация. Поради тази причина се оставят на растението да изсъхнат и след това се берат. Когато то е на около 2-годишна възраст, от него могат да се получат около 100 плода, от които се добиват от 400 до 500 семена, на няколко пъти в годината. Плодовите капсули обикновено се състоят от 4-5 дяла, като някои от тях могат да имат до седем. Семената в тях са овални, тъмно кафяви, с големина от 1,5 до 2 см в диаметър и с общо тегло от 45 до 100 грама. Още на растението семенните кутийки могат да се отворят.

     Родният ареал на разпространение на растението се намира в Южна Америка (Суринам, Венецуела, Боливия, Колумбия, Еквадор, Перу и северозападна Бразилия), както и някои от Наветрените острови в Карибско море.

     В Перу се отглежда от местното население в продължение на векове, като расте при топли климатични условия, до надморска височина от 1700 метра. Нуждае се още от непрекъсната наличност на вода, добър дренаж и кисела почва, близост до реки.

     Използваема част на растението са неговите семена.

     Химичен състав на Сача Инчи
     В семената на Сача Инчи се установява високо съдържание на протеини и масло. Маслото извлечено от тях е богато на есенциални мастни киселини омега-3 линоленова киселина и омега-6 линолова киселина, омега-9 мастни киселини. Семената са богати и на йод, калций, витамин А и витамин E, триптофан, цистеин, тирозин, треонин, левцин, изолевцин, лизин, валин, фибри.

     Приложение на Сача Инчи
     Преди хиляди години инките са получавали масло от семената на Сача Инчи и са го влагали в готвенето на ястия. Печени семена и варени листа от растението, са били също важен елемент от начина им на хранене. Растението подлежи на култивиране и се отглежда засилено в селските райони в областите на разпространението му, като някъде е основен поминък на населението. Семената на растението се продават свободно на пазара, като здравословна храна, което се дължи на високата концентрация на омега-3 мастни киселини и протеини в тях. Суровите семена са негодни за консумация. Вече изпържени със зехтин и сол са много вкусни. Имат уникален, мек вкус, приличащ на повече изпечени фъстъци с лек дървесен аромат.

     "Супер храната", както наричат Сача Инчи в Амазония, е изключително полезна за нормалната функция на мозъка, костите и ставите. Sacha inchi е наречен "супер храна" поради високото си съдържание на есенциални мастни киселини. Нейните ядки са с изразено протективно действие срещу ракови и сърдечни заболявания, както и елиминиране на свободни радикали и намаляне на възпалителния процес. Други действия на Сача Инчи са:
         успокоява болки в ставите
         предпазва от преждевременно стареене
         поддържа балансирани нивата на глюкозата
         подобрява зрението и очното здраве
         насърчава здравината на кожата и косата
         подпомага сърдечно-съдовото благосъстояние

     Производството на масло от Сача Инчи се увеличава в перуанска Амазония и е придобило световна слава със своите вкусови и здравословни свойства. През юни 2007 г., маслото печели Médaille dOr (златен медал) на конкурс за храни и специалитети. Sacha inchi маслото е наградено със златен медал за отлични органолептични качества на световен конкур за хранителни масла в Париж, през 2004.

     Употреба на маслото от Сача Инчи:
     Този продукт се предлага като хранителна добавка. Маслото е с мек вкус, негорчив, с приятен привкус. То се използва във вегетариански диети, като растителен източник на омега-3 мастни киселини. Идеално допълнение е към менюто на хора, които не консумират риба или достатъчно омега-богати зеленчуци. Неговата консумация може да помогне за намаляване на излишните килограми. В допълнение Сача Инчи успява да се бори с депресията, спомага за намаляване нивата на холестерола, предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, както и помага при лечението на диабета. Действа антиоксидантно.

     Маслото е лесносмилаемо и не предизвиква газове или дразнене, подобно на други масла. Отлично е като съставна единица в дресинги за салати и други храни. Sacha inchi маслото не съдържа нищо, което е токсично или вредно за доброто здраве.

     Обикновено приемът на масления продукт се счита за безопасна. Но много малко се знае за ефектите от продължителната му употреба. Като част от балансиран хранителен режим, то може да помогне за подобряване на общото здравословно състояние на индивида.

     Често Сача Инчи се употребява и под формата на прах. Той съдържа всички девет незаменими аминокиселини, при което се смята, че може да улесни клетъчния растеж и да поддържа нормална мускулна маса в организма, да засили имунитета и здравето на костите, да повлияе благоприятно нормалното психично здраве на пациента. С прекрасният си орехов вкус, прахът от Sacha inchi е едно чудесно допълнение към шейкове, десерти и други храни.

     Внимание!
     При изследвания върху животински модели, е установено, че 60-дневната употреба на масло от Сача Инчи е безопасна, без токсични последици за организма.

     Въпреки че има много малко негативни доклади, някои продукти на Сача Инчи могат да предизвикат нежелани реакции като анафилаксия, уртикария, обриви, повръщане, диария, възпаление на стомаха и главоболие. При наличието на подобни признаци, употребата на Сача Инчи трябва да бъде преустановена.

     Източник: Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg

    • Коментари
     Няма открити резултати
    • Коментирайте продукта
   • Newsletter