• Добавени продукти за сравнение
    Няма нищо в сравнение...
   • Вашите любими продукти
     Няма нищо в любими...
    • 0886134284
    • Брашно от земна ябълка, 300 гр

     Диетичен и диабетичен продукт! Земна ябълка, Гулия, Топинамбур, Ерусалимски артишок

     1 2 3 4 5
     Наличност:
     Изчерпан

     0.300кг Брашно от земна ябълка (Д-р Топинамбур)

     Благодарение на богатия си химически състав, изобилие от фибри, протеини и особено на високото съдържание на инулин, земната ябълка придава на хранителните продукти лечебно-профилактични свойства. Инулинът е естествен регулатор на кръвната захар и при редовна употреба на продукти, обогатени с нея, се постига мощен лечебно-профилактичен ефект в борбата с  диабета.
      
     При болни от диабет 2-ри тип е особено препоръчилна употребата на инулиносъдържащи продукти, които по естествен път поддържат въглеводородния обмен на организма чрез консумираната храна. Приемайки редовно в дневния си рацион инулин, болните от диабет 1-ви тип намаляват постепенно инсулиновата зависимост и повишават общата имунна способност на организма.
      
     Брашното от гулия активира имунната система, пречиства и възстановява функциите на черния дроб.
      
     Притежава относително високи нива на белтъчини - 3,2%, включително 16 аминокиселини /сред които аргинин, валин, хистидин, лизин, фениланин/, включително 8-те незаменими, богатство на пектин - 11% и изобилие на и н у л и н* - до 70%. Лечението със земна ябълка /топинамбур/ способства пречистването на организма на клетъчно ниво и постепенната нормализация на обменните процеси. Топинамбурът съдържа около 70% инулин - полизахарид, при хидролизата на който се получава безвредната за болните от диабет – фруктоза.
      
     Топинамбурът съдържа малко целулоза и богат набор на микроелементи. Той активно акумулира силиций от почвата и в грудките си натрупва около 0,8 % на сухо вещество. По съдържание на желязо, силиций и цинк топинамбурът превъзхожда картофите, морковите и цвеклото.
      
     Топинамбурните грудки съдържат също така органични и мастни киселини. Прибавяме към това факта, че гулията съдържа три пъти повече витамин В1, В2, С в сравнение с морковите, картофите и цвеклото. Клубените съдържат минерални елементи : желязо, манган, калций, магнезий, калий, фосфор, натрий.
      
     В клубените на топинамбура се съдържат ябълкова и фумарова киселина, а също така в малки количества лимонена и кехлибарена киселини. Високата концентрация на биологично-активни вещества, влизащи в състава на топинамбура прави това растение много перспективно в диетичното хранене, специализираното хранене на диабетици и страдащи от редица други заболявания.
      
     Наличието  на природни биологични влакнини и пектин позволява топинамбурът да се използва за деинтоксикация на организма и ефикасна профилактика при отравяния с органични разтворители, лекарства, а така също и алкохол. Това допринася за неговите хепатопротекторни свойства.
      
     Инулинът стимулира ръста и активността на бифидо и лактобактериите. Топинамбурът е полезен за подобряване на обмяната на веществата, при хранително затлъстяване, при нарушение на функциите на коремно-чревния тракт, при дисбактериоза.
      
     Препоръчва се при повишено физическо и психоемоционално натоварване, при снижена работоспособност и при синдром на хронична умора. При профилактика и лечение на остри и хронични инфекциозни заболявания топинамбурът способства за повишаване резистентността и имунозащитните функции на организма.
      
     Лечебното действие на топинамбура е свързано с неговата способност да снижава концентрацията на глюкозата в кръвта, холестерола, триглециридите и липопротеидите, да нормализира обмена на въглеводороди и мазнини в организма.
      
     Брашното от клубени на изсушена земна ябълка са хора със захарен диабет, малокръвие, болни бъбреци и черен дроб, стомах, атеросклероза, хипертония, полиартрит, лъчева болест, нарушен въглеводороден обмен, онкологични заболявания. Особено ефективно е неговото въздействие при страдащи от хроничен запек. Важен ефект се наблюдава при болните от остеопороза – нулинът чувствително повишава всмукването на калция в червата, оказва нормализиращо влияние на метаболизма на липидите.
      
     Световната практика потвърждава ефективността от използване на топинамбура при дисбактериоза, тъй като високото съдържание на инулин препятства развитието на патогенна микрофлора, способства за въстановяване нарушената дейност на коремно-чревния тракт. Употребата на топинамбур допринася за прочистване на червата и естествена профилактика на голям брой заболявания, между които особен приоритет имат ракът и диабетът.
      
     Топинамбурът е ефективен не само при лечение на желязодефицитна анемия, но и при лечение на тромбофлебит -  заболяване, при което вследствие на неправилна обмяна на веществата в кръвта се образуват съсиреци, препятстващи нормалния кръвоток в организма и водещи до запушване на кръвоносни съдове.
      
     Начин на употреба: Топинамбурният прах се внася при замесването на тестото в сух вид.

     Препоръчителна максимална доза за внасяне на брашно от земна ябълка към масата на брашното е 6%
      
     Определени са максимални дози за внасяне на брашно от земна ябълка към масата на брашното в зависимост от подслаждащото вещество.
     При използване на захар дозата е 7%, при използване на фруктоза – 5%
     Редовната употреба на продукти от топинамбур в храненето оказва благотворно влияние върху човешкия организъм като профилактика на редица заболявания, сред които особено се открояват коремно-чревни, рак, диабет. Учудващо ефикасен е при запек.
      
     При хидролизата на инулина се получава безвредната за болните от диабет - фруктоза.  
      
     Топинамбурът има учудващо богат ХИМИЧЕН  СЪСТАВ:
         Високо съдържание на витамини – В, С;
         Желязо /до 12 мг.%/;
         Силиций /до 8 мг.%/;
         Цинк /до 500 мг.%/;
         Магнезий /до 30 мг.%/;
         Калий /до 200 мг. %/;
         Манган /до 45 мг. %/;
         Фосфор /до 500 мг. %/;
         Калций /до 40 мг. %/;
         Органични поли оксокиселини /6 – 8 % на сухо вещество/;
         Пектин – 11  % на сухо вещество;
         Инулин – 71,20 % на сухо вещество, състоящ се 95 % от фруктоза;
         Белтък – 4,32 г.;
         Мазнини – 0,87 г.;
         Енергийност: 100 г./ - 305,6.

     Тип на продукта:
     100 % натурален, не съдържа добавки и консерванти
     Суровина за получаването му: Продуктът се произвежда по специална технология на преработка на топинамбур /земна ябълка/ - HELIANTHUS TUBEROSUS L. Суровината се получава единствено от клубените на растението, отглеждано по биологичен начин. Биосертификат: БАЛКАНБИОСЕРТ
      
     HELIANTHUS TUBEROSUS L. е уникално растение - способно към екологична самозащита. Притежава свойството да не приема в себе си нитрати, тежки метали, радиоактивни елементи. Екологичната му чистота практически не зависи от състоянието на околната среда, а продуктите, в които се влага като ингредиент придобиват ценни функционални и лечебно-профилактични свойства, благодарение на уникалния му химически състав.
      
     Подходящ за:
     Хора, предпочитащи здравословна и многофункционална храна
     Любители на фитнес-спорта
     Бременни жени и кърмачки
     Болни от: диабет,  атеросклероза, хипертония, сърдечно-съдови, дисбактериози, вирусен хепатит.
      
     Инулинът успешно стимулира бифидо и лактобактериите, които са представители на нормалната микрофлора на червата, с което е много полезен и ефикасен при запек, стомашно-чревни заболявания. Възстановява чревната микрофлора, регулира въглеводородния обмен, понижава съдържанието на холестирин. Нормализира телесното тегло при хранително затлъстяване.Продукт с многофункционални свойства, Сушен топинамбур   е  подходящ за влагане като ингредиент в следните сфери на хранително-вкусовата промишленост: - хлебни, тестени, сладкарски изделия.
      
     Използването на Сушен топинамбур позволява да се намали съдържанието на захарта и да се снижи енергичността на изделията.
      
     При хлебопеченето произтича интензификация на процеса на приготвяне на хляба. Подобрява се еластичността на тестото и неговата структура. Нараства нивото на най-здраво свързаната влага. Забавя се процеса на втвърдяване /'съхнене'/, а следователно се увеличава срока на съхранение.
      
     Употреба: За директна консумация като натурален продукт, притежаващ богат комплекс компоненти от природен произход.
      
     Съхранение: между -20 и +20 градуса в кутия
      
     Може да се посипе върху всяко ястие преди ядене; да се поръси в супата, преди да се свали от огъня;  да се поръси върху кекса, минути  преди да се извади от фурната;  да се изсипе и разбърка в крема, когато е вече готов; да се смеси с кисело, прясно мляко и т. н.
      
     Основни характеристики:
      
     ОРГАНОЛЕПТИЧНИ СВОЙСТВА:
     Прахообразна маса или ситни парченца с кремаво-кафяв цвят
     Има изразен аромат, напомнящ рапсово масло
     Изявен сладък вкус
      
     ФИЗИКОХИМИЧЕСКИ ПОКАЗАТЕЛИ:
     Относителна влажност 6-10 %
     Хигроскопичен!
     Нелетлив
     Неразтворим във вода
     Коефициент на набъвване 4,5 – 5,0
      
     Основни свойства на растителния инулин:
     - Mодифицира  микрофлората на дебелото черво, съдейства за развитие на бактериите от групата Бифидус;
     - Снижава равнището на глюкозата в кръвта у диабетиците, подобрява обмяната на липидите, с което предотвратява възникване  усложнения при захарен диабет /ретинопатии, ангиопатии/ и др.;
     - Снижава равнишето на холестерола, триглицеридите и фосфолипидите в кръвта; снижава факторите на риска при сърдечно-съдови поражения;
     - Извежда от организма токсини, соли и радионуклиди;
     - Съдейства за нормално функциониране на коремно-чревния тракт,  отстранява запек;
     - Противодейства възникване на онкологични заболявания;
     - Оказва имуномоделиращо и хепатопротекторно действие;
     - Подобрява усвояемостта на витамини и минерали в организма: Са, Mg, Zn, Сu, Fe и Р.
      
     Необходимост от приемане на инулин като лечебно-профилактичен и диетичен продукт при следните заболявания:
         Захарен диабет І и ІІ тип;
         Затлъстяване;
         Атеросклероза;
         Исхемична болест на сърцето;
         Инфаркт на миокарда;
         Поддържаща терапия при химиотерапии;
         Камъни в бъбреците и камъни в жлъчката;
         Запек;
         Имунодефицит;
         Контакт с радионуклиди;
         Остеохондроза.
      
     *Инулинът е сложен въглеводород, сходен по структура с нишестето и целулозата. За разлика от тях той НЕ Е полимер на глюкозата. Състои се от 96% фруктоза.

     Здравословен хляб

     Продукти:
     Топла вода – 400 гр.;
     Пшенично брашно или брашно от спелта – 300 гр.;
     Ръжено брашно – 200 гр.;
     Сол – 10 гр.;
     Комбинация от подправки – чеснов прах, риган,
     чубрица – 3 супени лъжици;
     Мая – 20 гр.;
     Топинамбурно брашно – 30 гр..
     Тестото се измесво по стандартен начин.
     Хлябът се пече на 200 градуса.

     За хлебопекарна машина /хляб-750 гр./1-ви вариант

     Продукти:
     Топла вода – 400 гр.;
     Сол – 1, 5 чаена лъжичка;
     Захар – 1, 5 чаена лъжичка;
     Олио или зехтин – 1 чаена лъжичка;
     Топинамбурно брашно – 25 гр.;
     Пшенично брашно – 520 гр.;
     Мая суха бързоразтворима – едно пакетче;
     Кромид лук – 1,5 глава или 25 гр. сушен.
     Топинамбурното брашно много добре да се размеси с
     другото брашно.

     За хлебопекарна машина /хляб-750 гр./ – 2-ри вариант

     продукти:
     Топла вода – 400 гр.;
     Сол – 1,5 чаена лъжичка;
     Захар – 1,5 чаена лъжичка;
     Олио или зехтин – 1 чаена лъжичка;
     Топинамбурно брашно – 25 гр.;
     Пшенично брашно или брашно от спелта – 260 гр.;
     Ръжено брашно – 260 гр.;
     Мая суха бързоразтворима – едно пакетче;
     Кромид лук – 1,5 глава или 25 гр. сушен.
     Топинамбурното брашно много добре да се размеси с
     другото брашно.

     Принципни указания за примерно използванне на топинамбурно брашно в рецептури за хляб.
     1. Здравословен хляб с полезни свойства от: брашно тип 500; 2,5% топинамбурно брашно, 10% пшенични трици
     2. Диетичен, диабетичен хляб от: ръжено брашно, 3% топинамбурно брашно, 10% пшенични трици.
     3. Диетичен, диабетичен хляб от: ръжено брашно и пшенично брашно първо качество /смес в равно съотношение/, 3% топинамбурно брашно, 10% пшенични трици

     Топинамбурното брашно се внася при замесването на тестото в сух вид и се размесва старателно с него. Процентното съдържание на топинамбурното брашно е посочено спрямо общата маса на брашното.

     Препоръчителната максимална доза за добавяне на брашно от земна ябълка е 6% с цел запазване на добри органолептични качества на изделието.
     Практически при изготвяне на хляб, пици, кифлички, сиренки и всякакъв вид тестени изделия вие замествате оптимално около 3%, максимум 6% от общата маса на брашното без да изменяте рецептурата на изделието.
     ------

     Крем-супа от топинамбур с гъби

     Продукти:
     Топинамбур чипс – 80 г;
     Гъби /свежи/ – 200 г;
     Моркови – 100 г;
     Кромид лук – 50 г;
     Олио – 50 г.

     Приготвяне:
     Топинамбурният чипс се вари около 8 минути. Морковите, нарязаните гъби и лукът се нарязват на ситно и се задушават в мазнината. Добавят се към сварения топинамбур и цялата смес се вари още 10 минути. След сваляне от огъня се разбива с миксер до получаване на еднородна маса. Супата се сервира поръсена със свеж копър.
     ------

     Пълнени чушки с ориз и топинамбур

     Продукти:
     Топинамбур чипс – 100 г;
     Чесън 6-7 скилидки;
     Ориз – една водна чаша;
     Моркови – 200 г;
     Кромид – 3 глави;
     Чушки – 12-15 броя;
     Черен пипер млян и кимион – на вкус.

     Приготвяне:
     Оризът се сварява до полуготов. Морковите се настъргват на едро ренде, лукът се нарязва на ситно, задушават се последователно в мазнината. Чесънът се счуква. Свареният за около 8 минути топинамбурен
     чипс се отцежда. За да се приготви плънка, в голям съд се съединяват ориза, лука, морковите, счуканият чесън и топинамбурният чипс. Добавят се сол и подправките, сместа старателно се разбърква. Чушките се изчистват от дръжки и семена, попарват се във вряща вода, след което се пълнят с готовата смес. Нареждат се в тава, заливат се със сметана и се запичат във фурна.
     ------

     Топинамбур – мюсли за закуска

     На тези, които желаят да направят пречистване на своя организъм, които имат хранително затлъстяване
     и страдащите от запек, горещо препоръчваме следната закуска:
     Заливате с топло мляко или с любимия си чай около 30 грама топинамбур-чипс, изчаквате 7-8 минути и
     консумирате.
     Земната ябълка има естествена сладост като при това е не само безвредна но особено полезна за диабетици.
     ------

     Топинамбур, запечен с кашкавал

     Продукти:
     Топинамбурен чипс – 100 г
     Прясно мляко – 150 г
     Три яйца;
     Една връзка магданоз;
     Кашкавал – 150 г

     Приготвяне:
     Топинамбурният чипс се вари около 8 минути. Изцежда се от водата и се полага в тавичка. Посипва се с настъргания кашкавал, ригана и ситно нарязания магданоз. Залива се с разбърканите мляко и яйца. Запича се.
     ------

     Деликатесен хляб

     Продукти:
     Топинамбур чипс – 30 г;
     Брашно от шпелта – 600 г;
     Мая – 30-40 г;
     Захар – 1 чаена лъжичка;
     сол – 1 чаена лъжичка, айрян;
     Ядки или семена асорти /натрошени бадеми, слънчогледово или тиквено семе, по желание стафиди/;
     Подправки /комбинация от сух чесън, копър, чубрица, риган/ – общо 3 супени лъжици;
     Червен пипер – 1 чаена лъжичка;

     Приготвяне:
     Маята се разтваря в айрана, прибавят се захарта, солта, малко от брашното. Оставя се да престои около 15 минути. Топинамубният чипс се вари около 8 минути. Брашното, свареният чипс /заедно с водата, в която се е варил/, подправките и ядките се добавят към първоначано втасалата мая. Прибавя се айрян толкова, колкото е необходимо да се получи гладко тесто. Оставя се да втасва около 1 час и от тестото се оформят малки хлебчета. Повърхността им се намазва с айрян. Пекат се на 180 градуса 50-60 минути.
     Забележка: Брашното от шпелта може да се замени с всякакво друго по избор и предпочитение.
     ------

     Погача с топинамбур

     Продукти:
     Топинамбур чипс – 100 г;
     Брашно – 400 г;
     Прясно мляко – 100 г;
     Яйца – 2 броя;
     Сол – половин чаена лъжичка.

     Приготвяне:
     Маята се разтваря в затопленото мляко, добавя се чаша брашно, разбърква се много добре с предварително
     разбитите яйца, така че да се получи гладка еднородна маса, която се оставя да стои на топло място 2,5 часа. През това време варите топинамбурния чипс около 8 минути. След като втаса добре тестото, в него се добавят отцедения чипс, останалатa част от брашното и сол. Тестото се изместа продължително, поставя се в намазнена тавичка и се изпича на 200 градуса.
     ------

     ЗЕМНА ЯБЪЛКА ТУК

    • Коментари
     Няма открити резултати
    • Коментирайте продукта
   • Newsletter