• Добавени продукти за сравнение
    Няма нищо в сравнение...
   • Вашите любими продукти
     Няма нищо в любими...
    • 0886134284
    • Брашно от бял трън 200 гр.

     Брашно от бял трън

     Zdravnitsa, България
     1 2 3 4 5
     Наличност:
     На склад

     - 100% натурален продукт
     - Произведен в България
     - Подходящ за директна консумация или влагане в кулинарията

     200 гр. Брашно от бял трън - то има благоприятно действие при проблеми с черния дроб и жлъчката, понижава холестерола, помага при чревни проблеми.

     Белият трън (Silybum marianum) е тревисто едногодишно до двугодишно растение от семейство Сложноцветни (Asteraceae).

     Среща в средиземноморската част на Европа, включително в България до 1000 м.н.в.

     Едногодишно и двугодишно растение. Стъблото е неразклонено или слабо разклонено. Височината му е до 150см. Листата са последователно разположени и завършват с жълтеникави бодли. Цъфти от май до август.

     Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно за лечение на чернодробни и жлъчни заболявания. Счита се, че негов активен компонент е флавоноидният комплекс, наречен силимарин (silymarin). Силибинин, най-активната съставка на silymarin, може да подтисне синтеза на 5-липоксигеназата, която се включва в образуването на свободните радикали, да изчисти хидроксилните радикали и да подтисне фактора на туморната некроза (TNF).

     Редица научни разработки подкрепят ролята на белия трън като антиоксидант, който намалява образуването на свободните радикали и оказва влияние на растежа на клетките и апоптозата (клетъчната смърт), като по този начин намаля възпалението и поддържа чернодробния толеранс към оксидативния стрес, включително уврежданията, причинени от токсини като въглероден тетрахлорид.

     Полезни свойства:
     - проблеми с черен дроб и жлъчка;
     - понижава нивата на холестерола;
     - намалява резистентността към инсулина при хора с диабет от втори тип, които имат и цироза;
     - ограничава растежа на туморните клетки при рак на гърдата, простатата и шийката на матката;
     - минимизира страничните ефекти от химиотерапия;
     - действа превантивно при симптоми на Алцхаймер;
     - стабилизира нивата на кръвна захар;
     - подобрява функцията на бъбреците;
     - облекчава болките при менструация;
     - помага при заболявания като дерматит, екзема, псориазис;
     - повишава устойчивостта на организма към действието на неблагоприятните фактори на околната среда;
     - повишава съпротивителните сили на организма към инфекциозни заболявания след прекарани операции;
     - успокоява симптомите при остри и хронични заболявания на дихателната система (бронхити, пневмонии и други);
     - подобрява храносмилането, действа позитивно при храносмилателни и чревни проблеми;
     - забавя процеса на стареене, предпазва от преждевременно стареене.

     Произход: България
     Съдържание: Смлени, обезмаслени семена на бял трън.

     Не съдържа глутен! Не съдържа добавки или химически вещества!

     Начин на употреба:
     За директна консумация. Може да се използва като добавка към различни ястия, хляб, бисквити и други печива.

     В купа кисело мляко разтворете 1-2 ч.л. брашно от бял трън. Консумирайте 1 път дневно, за предпочитане сутрин.

     Характерна особеност и основното предимство на маслото от магарешки бодил е наличието в състава му на мощен хепатопротектор – силимарин – уникален комплекс от силните природни антиоксиданти, който има благоприятен ефект върху функцията на черния дроб: укрепва и защитава клетъчните мембрани на чернодробните клетки, хепатоцити, стимулира регенерацията на хепатоцитите, изложени на опустошенията на алкохол и токсични вещества, премахва възпалението в черния дроб, увеличава производството на жлъчката и подобрява функцията детоксикация на черния дроб.

     Зеленикавият цвят на маслото от бял трън се дължи на съдържанието на хлорофил, който усилва противовъзпалителните и имуномодулиращи свойства на другите биохимични компоненти на маслото (флавоноиди, витамини Е и А, цинк, магнезий и манган). Хлорофилът значително ускорява процеса на зарастване на рани и епителизация, има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата, храносмилателната, ендокринната и дихателната система, и предотвратява образуването на камъни в пикочните органи.

     Маслото от бял трън съдържа също и значително количество от най-силните природни антиоксиданти – витамини Е и А, които играят ключова роля в сърдечно-съдовата и половата система, а също и активно възпрепятстват развитието на възпалителни процеси, полезни са за кожата и органите на зрението, предотвратяват преждевременното стареене, и осигуряват защита на човешкото тяло срещу инфекциозни заболявания и рак. В състава на това масло влиза и витамин D, който е необходим за пълното усвояване от човешкото тяло на фосфор и калций, за укрепване на имунната система и правилното функциониране на сърцето, кръвоносните съдове и на щитовидната жлеза. Съдържащият се в маслото от бял трън витамин К e с антихеморагично действи и е от съществено значение за правилното функциониране на бъбреците, а витамин В играе важна роля в регулирането на мозъка, нервната, сърдечно-съдовата, ендокринната, храносмилателната и мускулната система на човешкото тяло.

     Маслото от бял трън е много богато на цинк, магнезий, манган и селен. Тези четири елемента са необходими за цялостния синтез на хормона инсулин от панкреаса, отговорни са за регулирането на нивото на кръвната захар.

     Терапевтични и профилактични свойства

     Използвано в народната медицина като мощно хепатопротективно средство, маслото от бял трън има доста широк диапазон и други полезни свойства за човешкото тяло (имуномодулиращи, за зарастване на рани, антибактериално, противовъзпалително, обезболяващо), така че в продължение на много векове е успешното прилагано в състава на превенцията и комплексно лечение на различни заболявания .

     Най-традиционната употреба на маслото от бял трън е за лечение на различни заболявания на черния дроб, жлъчния мехур и жлъчните пътища. Силимаринът предпазва хепатоцитите (чернодробните клетки) от опустошенията на свободните радикали, стимулира регенерацията на чернодробните клетки, повредени от излагане на токсини и алкохол, подобрява функцията детоксикация на черния дроб, потиска развитието на възпалителни процеси в черния дроб, жлъчния мехур и жлъчните пътища, подобрява обменните процеси в черния дроб. Затова маслото се използва като част от цялостната превенция и лечение на цироза, хепатит, холангит, жлъчна дискинезия, камъни в жлъчката, затлъстяване на черния дроб (включително свързаното с диабет или прекомерно пиене), токсични увреждания на черния дроб (свързани с влиянието на алкохол, различни природни и синтетични токсини, съединения на тежки метали, продължителната употреба на лекарства).

     В допълнение, маслото от бял трън значително подобрява храносмилането и изобщо състоянието на лигавицата на стомашно-чревния тракт (комбинацията от витамини Е и А , линолова и олеинова киселини, флавоноиди, хлорофил, цинк, магнезий и манган имат противовъзпалителен ефект и лекуват ерозивните поражения на стомаха и язва на дванадесетопръстника, заболявания на червата). Ето защо маслото също доста често се използва за профилактика и лечение на гастрит, стомашни язви и язви на дванадесетопръстника, колит, ентероколит. То е доста ефективно и при лечение на запек, тъй като има слабително действие.

     Маслото от бял трън има благоприятен ефект и върху функционалното състояние на сърцето и кръвоносните съдове. То спомага за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола в кръвта, укрепване и подобряване на еластичността на стените на кръвоносните съдове, поддържа нормалното съсирване на кръвта, намалява риска от образуването на кръвни съсиреци, и предотвратява образуването на опасни атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове. Заради това е добре маслото от бял трън да се въведе в храната за предотвратяването и в комплексното лечение на атеросклероза, хипертония, коронарна болест на сърцето, разширени вени, инфаркт и инсулт.

     Заради противовъзпалителните и аналгетичните си свойства, маслото от бял трън е известно в народната медицина като ефективно средство при лечение на рани, химични и термични изгаряния, счупвания и алергични кожни обриви, декубитални рани, венозни язви, екзема, хиперкератоза, псориазис, невродермит, акне.

     Маслото от бял трън се използва и в лечението на гинекологични заболявания. Заради противовъзпалителното и антибактериалното си действие то се употребява интервагинално в комплексното лечение на цервикална ерозия, вагинит, атрофичен вагинит и други възпалителни заболявания на женските гениталии.

     Добавянето на маслото от бял трън в хранителния режим също ще донесе осезаеми ползи:
     • По време на периода на възстановяване след тежко боледуване или операции
     • По време на периода на рехабилитация след курс на лъчетерапия и химиотерапия
     • При пациенти с диабет
     • При злоупотреба с алкохол, остро алкохолно отравяне, както и като част от цялостната програма за лечение на алкохолизъм

     Източник: http://zlatoley.com/en/milk-thistle-oil/

    • Коментари
     Няма открити резултати
    • Коментирайте продукта
   • Newsletter